מטרת המחקר הייתה לפתח מודל ניבוי מותאם ליילודים עבור שרידות עם כבד עצמי (Survival with Native Liver - SNL) ביילודים עם אי-ספיקת כבד חריפה (Acute Liver Failure - ALF) ולקבוע האם מודל ניבוי זה מדויק יותר ממודלים הקיימים עבור ילדים מבוגרים יותר עם ALF.
עוד בעניין דומה
מחקר סקירה רטרוספקטיבי זה בוצע במרכז רפואי בודד ובו נכללו יילודים עד גיל 30 ימים עם ALF (INR [International Normalizedי Ratio] של 2 ומעלה או PTTי[Prothrombin Time] של 20 שניות ומעלה יחד עם הפרעה בתפקוד הכבד) מבין השנים 2005-2022. ניתוח סטטיסטי כלל השוואה של תוצאי SNL ומידול ליניארי מוכלל על מנת לפתח מודל ניבוי. דיוק החיזוי של המשתנים הוערך באמצעות ניתוח אופייני למסווג (Receiver Operating Characteristic - ROC) וניתוח שרידות לפי שיטת קפלן-מאייר.
בניתוח הנתונים נכללו 51 נבדקים שעמדו בקריטריוני ההכללה. תוצאות המחקר הדגימו כי הסיבות השכיחות ביותר להופעת ALF ביילודים היו; איסכמיה (22%), זיהום (20%) ומחלת כבד אלואימונית של ההריון [Gestational Alloimmune Liver Disease - GALD] (16%). שיעורי SNL כוללים עמדו על 43% (n=22). רמות AFPי(Alpha-Fetoprotein) היו גבוהים יותר בנבדקים שהדגימו SNL (p=0.034), ונבדלו באופן מובהק יותר בנבדקים עם GALD כתלות במצב SNLי(n=21, p=0.001). רמות AFP של פחות מ-4,775 נ"ג/מ"ל הדגימו רגישות של 75% וסגוליות של 100% לניבוי מוות או צורך בהשתלה עבור נבדקים עם מחלת כבד אלואימונית של ההריון, עם שטח שתחת עקומת ROC של 0.81. מודל אשפוז מסויים ליילודים (הכולל ערכי INR ואמוניה) ומודל PEAK (על בסיס PTT ואמוניה) גם ניבאו SNL עם דיוק מספק (שטח שתחת עקומת ROC של 0.73 ו-0.82, בהתאמה).
מסקנת החוקרים הייתה כי זוהו משתנים פרוגנוסטיים ייחודיים ליילודים עבור SNL בתינוקות עם ALF. ממצאי המחקר עשויים לסייע בריבוד סיכונים מוקדם אשר יתרום לקבלת החלטות רפואיות בנוגע להשתלת כבד עבור אוכלוסייה זו.
מקור: