המרכז הרפואי שיבא פנה לאחרונה למשרד הבריאות ולמרכז הלאומי להשתלות בבקשה לפתוח יחידת השתלות כבד. בקשה קודמת שהוגשה בשנת 2020 נדחתה בנימוק שאין מספיק השתלות כבד בארץ המצדיקות זאת וכי יחידה נוספת עלולה לפגוע בכשירות היחידות, כיוון שהן יבצעו פחות השתלות. על כך מדווח הבוקר (ב') רן רזניק, בישראל היום.
עוד בעניין דומה
פרופ' ארנון אפק, המשנה למנהל בית החולים, כתב כי הוא מבקש שהבקשה תידון "על ידי פורום מקצועי ונטול אינטרסים, תוך ראיית טובת החולים בלבד", וציין כי "מאז פתיחת יחידת השתלות הכבד האחרונה חלפו 25 שנה. בתקופה זו כמעט הוכפלה אוכלוסיית ישראל, ובמקביל חלה עלייה במספר תרומות האיברים מנפטרים".
על פי הדיווח, ב"שיבא" ערוכים לפתיחת מחלקה להשתלות כבד ולשם כך גויסו פרופ' איתן מור, מבכירי משתילי האיברים בישראל, שהוביל בעבר את מחלקת ההשתלות ב"בילינסון" וביצע יותר מ-400 השתלות כבד ואלפי השתלות כליה; ד"ר עידו נחמני, מנהל המערך הכירורגי ויחידת ניתוחי כבד ב"שיבא", שניהל בעבר את יחידת ההשתלות ואת המחלקה הכירורגית ב"איכילוב", שם ביצע יותר מ-200 השתלות כבד, כולל השתלות מתורם חי; ד"ר ניב פנקוביץ, שעבד במחלקה הכירורגית ב"איכילוב" ועשה בארה"ב התמחות-על בהשתלות כבד וכליה בבית חולים מהטובים בעולם; ד"ר רונן גינאה, בוגר השתלמות קלינית בהשתלות איברים ב"בילינסון"; וד"ר רוני אשכנזי, בוגר התמחות-על בהשתלות איברים בצרפת.
בישראל מתבצעות כ-90 השתלות כבד בשנה במרכז הרפואיים בילינסון, איכילוב והדסה עין כרם. השתלות אלו נחשבות למורכבות ויקרות בהרבה מהשתלות לב, ריאה וכליה. לפי תעריפון משרד הבריאות, התשלום של קופות החולים לבתי החולים עבור השתלת כבד הוא כ־760 אלף שקל.
ב"בילינסון" טענו כי מספר השתלות הכבד לא השתנה בישראל בעשור האחרון וכי "פתיחת מרכז השתלות כבד נוסף עלולה לפגוע בציבור, שכן מספר ההשתלות שיבצע כל משתיל יירד וכתוצאה מכך מיומנותו המקצועית תיפגע. אין אח ורע בעולם לפתיחת מרכז השתלות כבד נוסף ברדיוס של עשרה ק"מ".
גם ב"איכילוב" סבורים כי אין צורך במרכז נוסף וכי "היקף הפעילות של השתלות כבד בארץ הוא בגבול התחתון של המספר הנדרש לשמר כשירות והוא מקביל למרכזים קטנים בארה״ב ואירופה. הורדת מספר ההשתלות שכל מרכז מבצע תפגע בצורה קשה בכשירות הצוותים ובאיכות הטיפול שהמטופלים מקבלים".
מהנהלת "הדסה" נמסר כי שלושה מרכזי השתלות כבד ברדיוס של שבעה ק״מ הוא מצב שאין לו תקדים עולמי. "יש לנהוג בנושא זה בגישה ממלכתית ועל כל מרכז, כולל 'שיבא', לא להסתכל על טובתו המקומית אלא על טובת המערכת. מאותה סיבה, 'איכילוב' משקיע משאבים רבים בניסיון להגדיל את זמינות האיברים להשתלה והוא חלוץ בטכנולוגיות להשבחת איברים, מה שמגדיל את זמינות האיברים. זה החסם האמיתי ולא מספר המרכזים המשתילים".
ד"ר נחמני, מנהל המערך הכירורגי ויחידת ניתוחי כבד ב"שיבא", המצוטט בכתבה, אמר כי "ישראל מפגרת אחרי מדינות רבות בשיעור השתלות הכבד. השתלות של כבד מתורמים חיים נמוכות משמעותית מהפוטנציאל, אפילו בהשוואה למדינות נחשלות. המרכז הלאומי להשתלות לא מבצע בקרה מספקת על התוצאות ועל בתי החולים וגם אין שקיפות. התערבות של הגורם הרגולטורי לעצור יוזמה בפיתוח תחומים על ידי מרכז רפואי מוביל היא דבר פסול, מסרסת כל אפשרות של תחרות ומייצרת סטגנציה". לדבריו, פתיחת התכניות להשתלת ריאות וכליות ב"שיבא" הביאה לעלייה במספר ההשתלות הכולל בארץ ו"במבט לאחור, אין כל סיבה לחשוב כי פגעו במרכזים המשתילים האחרים".
מהמרכז הלאומי להשתלות נמסר כי "הבקשה התקבלה במשרד הבריאות והיא תיבחן על ידי הגורמים הרלוונטיים תוך בחינה של מכלול השיקולים הנדרשים".