נבדקים עם שחמת כבד לא מפוצה או אי-ספיקה כבדית חדה-על-כרונית (Acute-on-Chronic Liver Failure - ACLF) מאושפזים לעיתים קרובות ביחידה לטיפול נמרץ (Intensive Care Unit - ICU), לצורך תמיכה רקמתית. מחקרים קיימים, רובם ממרכזים המתמקצעים בהשתלת כבד, לרוב מתייחסים לתוצאים קצרי מועד. מטרת המחקר הייתה להעריך את שיעורי התמותה במהלך האשפוז ושרידות ללא צורך בהשתלה נוספת במהלך השנה שלאחר שחרור מאשפוז ב-ICU בבתי החולים בהולנד.
עוד בעניין דומה
במחקר עוקבה תצפיתי לאומי נכללו נבדקים עם רקע של שחמת כבד או סיבוכים ראשוניים של יתר לחץ דם פורטלי עקב שחמת כבד אשר אושפזו ל-ICU בבתי חולים ברחבי הולנד בין השנים 2012-2020. החוקרים בחנו את ההשפעה של דירוג ACLF במעמד האשפוז ב-ICU על שרידות ללא השתלה כעבור שנה מהשחרור מאשפוז באמצעות עקומות שרידות לא מתוקננות על שם קפלן-מאייר ומודל לסיכונים יחסיים מתוקנן על שם COX.
מבין 3,035 נבדקים שנכללו במחקר, ל-1,819 (59.9%) היה דירוג ACLF של 3. תוצאות המחקר הדגימו כי 1,420 (46.8%) נבדקים שרדו את האשפוז ב-ICU. ההסתברות הכוללת לשרידות ללא השתלה כעבור שנה מהשחרור מאשפוז עמד על 0.61 (רווח בר-סמך של 95%, 0.59-0.64). שיעור זה השתנה כתלות בציון ACLF במעמד האשפוז ב-ICU, כאשר היה גבוה ביותר בנבדקים ללא ACLF (0.71, רווח בר-סמך של 95%, 0.66-0.76), ונמוך ביותר עבור נבדקים עם ACLF דרגה 3 (0.53, רווח בר-סמך של 95%, 0.49-0.58; p log-rank<0.0001). עם זאת, לאחר תקנון עבור גיל, מצב ממאירות וציון MELDי(Model for End-Stage Liver Disease), לא נמצא קשר בין דירוג ACLF בזמן האשפוז ב-ICU לבין עליה בסיכון להשתלת כבד או תמותה תוך שנה לאחר השחרור מבית החולים.
מסקנת החוקרים הייתה כי דירוג ACLF בזמן האשפוז ב-ICU לא משפיע באופן עצמאי על שרידות ללא השתלה במהלך השנה שלאחר השחרור מבית החולים. לעומת זאת; גיל, המצאות של מחלה ממאירה וחומרת מחלת הכבד שיחקו תפקיד מרכזי יותר בהשפעה על שרידות ללא צורך בהשתלה לאחר השחרור מבית החולים.
מקור: