פגיעה בתפקוד הכלייתי נפוצה במבוגרים עם מחלת כבד שומנית שאינה אלכוהולית (NAFLD/מחלת כבד שומנית הקשורה לתפקוד מטבולי [MASLD - metabolic dysfunction associated steatotic liver disease]) וקשורה לתמותה מוגברת, אך נתונים בילדים מוגבלים.
עוד בעניין דומה
במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת The Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, החוקרים ביקשו לקבוע את שכיחות של היפרפילטרציה או מחלת כליות כרונית (CKD) בילדים עם NAFLD/MASLD ולבדוק קשרים עם חומרת מחלת הכבד.
החוקרים אספו נתונים מילדים שהשתתפו בעבר במחקרים פרוספקטיביים, רב-מרכזיים, על ידי רשת המחקר הקליני של כבד שומני שאינו אלכוהולי (Nonalcoholic Steatohepatitis Clinical Research Network). תפקוד הכלייתי נקבע באמצעות חישוב קצב הסינון הגלומרולרי (cGFR). היפרפילטרציה הוגדרה כ-cGFR> 135 מ"ל/דקה/1.73 מ"ר, בעוד ש-CKD שלב 2 או גבוה יותר הוגדר כ- cGFR< 90 מ"ל/דקה/1.73 מ"ר. התקדמות של הפגיעה בתפקוד הכלייתי הוגדרה כמעבר מתפקוד נורמלי להיפרפילטרציה או ל-CKD שלב ≥ 2, או שינוי ב-CKD בשלבים ≥1. החוקרים השתמשו במודלים של רגרסיה לוגיסטית מולטי-נומינלית כדי לקבוע את השכיחות של CKD ואסוציאציות בלתי תלויות בין CKD לחומרת מחלת הכבד.
במחקר נכללו 1,164 ילדים (גיל 13 ± 3 שנים, 72% בנים, 71% היספנים). תוצאות המחקר הדגימו cGFR חציוני של 121 מ"ל/דקה/1.73 מ"ר כאשר 12% היו עם CKD שלב 2-5, בעוד ש-27% היו עם היפרפילטרציה. היפרפילטרציה הייתה קשורה באופן בלתי תלוי לפיברוזיס כבדי משמעותי (יחס סיכויים: 1.45). תפקוד הכלייתי הבסיסי לא היה קשור להחמרה במחלת הכבד במשך תקופה של שנתיים (n = 145). התפקוד הכלייתי החמיר ב-19% באופן בלתי תלוי מגורמי סיכון קליניים אחרים. בנוסף, התוצאות הדגימו כי התקדמות בפגיעה בתפקוד הכלייתי לא הייתה קשורה לשינוי בחומרת מחלת הכבד.
לסיכום, פגיעה בתפקוד הכלייתי נפוצה בילדים עם NAFLD/MASLD והיפרפילטרציה קשורה באופן בלתי תלוי לפיברוזיס כבד משמעותי. החוקרים סיכמו כי נדרשות הערכות עתידיות הכוללות סמנים נוספים לפגיעה בכליות.
מקור: