• יו"ר: פרופ' אמיר שלומאי
  • מזכיר: ד״ר אוהד עציון
  • גזבר: ד״ר אודי זיגמונד
  • חברי ועד: ד״ר אסף יששכר, ד״ר יאנה דוידוב
מחקרים

האם ניתן להתערב בתהליך היווצרות פגיעה עקב איסכמיה/רפרפוזיה?

נמצא כי למולקולה STING תפקיד מרכזי במניעת דחייה של שתל כבדי לאחר פגיעה מסוג איסכמיה/רהפרפוזיה

השתלת כבד (אילוסטרציה)

פגיעה מסוג איסכמיה/רהפרפוזיה (Ischemia/Reperfusion - I/R), שמוחמרת על ידי תגובה דלקתית מתווכת תאים של מערכת החיסון המולדת, מהווה בעיה משמעותית בהשתלות כבד. משפעל גנים של אינטרפרון (Stimulator of Interferon Gene - STING) הינו מולקולת איתות מווסת הכרחי במסלול זיהוי DNA, והפעלה שלו יכולה לגרום לתגובה חזקה של מערכת החיסון המולדת. עם זאת, טרם תוארה ההפעלה של תגובה חיסונית מולדת מתווכת STING בפגיעה מסוג I/R בכבד. במחקר זה החוקרים בחנו לראשונה, בעזרת PCR כמותני (Quantitative Polymerase Chain Reaction - qPCR)  ותספיג חלבון, את השינויים בביטוי של STING ברקמות כבד של עכברים לאחר שהשרו בהם פגיעה מסוג I/R. לאחר מכן החוקרים בחנו את תפקידו של STING בפגיעה כבדית מסוג I/R בעזרת מודל של מכרסמים עם פגיעה כבדית מסוג I/R.

תוצאות המחקר הדגימו כי עליה בביטוי של STING בכבדם של עכברים בעקבות פגיעה כבדית מסוג I/R וכן מחסור בתאים מיאלואידיים גרמו להפחתה משמעותית בתגובה הדלקתית ובפגיעה הכבדית עקב פגיעת מסוג I/R. מעכבי STING הדגימו פעילות מגנה על הכבד מפני פגיעה מסוג I/R. מבחינת מכנית, ייתכן ול-STING יש השפעה מגנה מפני פגיעה כבדית מסוג I/R דרך עיכוב ההפרשה של HIF1αי(Hypoxia Inducible Factor - HIF) והגברה בביטוי של חלבון קינאז מזורחן המשופעל על ידי AMP לצורך הפחתה בפעילות של מאקרופאגים.

מסקנת החוקרים הייתה כי למולקולה STING יש השפעות מווסתות אפשריות בפגיעה כבדית מסוג I/R, ומתוך כך החוקרים מציעים שיטה חדשה להגנה קלינית על הכבד מפני פגיעה מסוג I/R.

מקור:

Jiao J, Jiang Y, Qian Y, Liu G, Xu M, Wang F, Sun X, Gao Y, Su L, Shi Y, Kong X. Expression of STING Is Increased in Monocyte-Derived Macrophages and Contributes to Liver Inflammation in Hepatic Ischemia-Reperfusion Injury. Am J Pathol. 2022 Dec;192(12):1745-1762. doi: 10.1016/j.ajpath.2022.09.002. Epub 2022 Sep 27. PMID: 36174680.

נושאים קשורים:  מחקרים,  STING,  איסכמיה,  השתלת כבד,  מערכת החיסון המולדת
תגובות