מדענים באוניברסיטת קוימברה בפורטוגל מצאו שקפאין ופוליפנולים בקפה עשויים לסייע בהפחתת חומרת מחלת הכבד השומני הלא-אלכוהולי (NAFLD) בקרב אנשים עם השמנת יתר וסוכרת מסוג 2. על המחקר ותוצאותיו, שהתפרסמו בכתב העת Nutrients, דווח באתר Medical News Daily.
עוד בעניין דומה
המדענים ביקשו להוכיח שקפאין, פוליפנולים ותרכובות קפה אחרות עשויים לסייע בהתמודדות עם מתח חמצוני בכבד. המחקר נערך בחסות המכון למידע מדעי על קפה (ISIC) והסתמך על דגימות שתן של המשתתפים אחת ל-24 שעות וכן על נתונים שהגיעו מדיווח עצמי.
NAFLD - Non-alcoholic Fatty Liver Disease - מחלת הכבד השומני שאינה כתוצאה מאלכוהול, היא מחלת הכבד הנפוצה ביותר כיום ויש לה קשר הדוק להשמנת יתר, עמידות לאינסולין ולסוכרת מסוג 2. המחלה מופיעה כאשר יותר מדי שומן מצטבר בכבד - תוצאה שכיחה יותר ויותר של פעילות גופנית לא מספקת ותזונה לא בריאה. מדובר במחלה כרונית ללא תרופה ידועה. המחלה יכולה להתקדם לפיברוזיס בכבד, לשחמת הכבד ולבעיות כבד חמורות אחרות.
NAFLD מופיעה לעתים קרובות ללא תסמינים ואין לה, כאמור, תרופה ידועה. בישראל ממליצים זה זמן מה על שתיית שלוש כוסות קפה ליום לחולי NALFD.
השפעות של מטבוליטים של קפה
עד לעריכת מחקר זה, רוב המחקרים שעמדו על הקשר בין צריכת קפה, סוכרת וכבד שומני לא-אלכוהולי היו תלויים בנתונים משאלוני דיווח עצמי. בעוד המחקרים הללו אישרו את יכולת ההגנה של הקפה, ממצאיהם היו נגועים במסקנות סותרות. במחקרים אחרים, מטבוליטים של קפה - תוצרי לוואי של פירוק הקפה בגוף נקשרו עם סיכון נמוך יותר לסוכרת סוג 2, אולי בשל ויסות חילוף החומרים של שומנים בגוף.
מומחי אוניברסיטת קוימברה הסבירו כי הפרופיל של מטבוליטים אלה "רגיש לחומרת NAFLD ועשוי לשמש כסמן לא פולשני של ביטוי הגן CYP2E1 בכבד, גורם חשוב להתקדמות המחלה."
צריכת קפה וחומרת NAFLD
בשנים האחרונות החלו חוקרים לפתח שיטות חדשות למדידת תרכובות קפה בשתן ובנוזלי גוף אחרים.
המחקר הנוכחי כלל הערכת בדיקת שתן כל 24 שעות ושילוב התוצאות עם נתוני צריכת קפה. במחקר השתתפו 156 גברים ונשים בגירים המוגדרים כולם כ"שמנים גבולית", 98 מתוכם סבלו מסוכרת. מהמשתתפים נלקחו דגימות דם ובוצעו סריקות כבד.
הנבדקים תיעדו את צריכת הקפה היומית שלהם, סיפקו בדיקות שתן כל 24 שעות ומילאו שאלון על הצריכה האופיינית שלהם של משקאות אחרים ומזונות עשירים בקפאין כמו שוקולד. החוקרים ניתחו את דגימות השתן וחיפשו מטבוליטים של קפאין וחומרים שאינם קפאין כולל פרקסנטין, תאופילין, חומצה קומארית-p, טריגלינולין וחומצה קפאית.
ד"ר ג'ונס וצוותו סיכמו את הישגי המחקר: "המחקר שלנו מצביע על כך שכמויות מצטברות גבוהות יותר של מטבוליטים קפאין ולא-קפאין שנמדדו באיסוף שתן של 24 שעות קשורות לפרופיל NAFLD פחות חמור". כלומר, היה מתאם בין צריכת קפה גבוהה יותר לפרופיל NAFLD חמור פחות.
למחקר היו כמה מגבלות. ראשית, מספר המשתתפים במחקר היה קטן למדי. כמו כן, ייתכן כי ניתוח צריכת קפה על פני 24 שעות אינו מעיד על הצריכה הממוצעת לאורך תקופה ארוכה יותר. המחברים עצמם ציינו כי "המדידה של NAFLD במחקר מבוססת על אינדקס כבד שומני ואלסטוגרפיה חולפת, בדיקה שנחשבת למדויקת פחות מאשר ספקטרוסקופיה של תהודה מגנטית, הן בשלב האבחון והן בשלב שבו כבר ברור שקיים NAFLD".
מהי כמות בריאה של קפה?
מחקר זה מוסיף לראיות מצטברות לכך ששתיית קפה עשויה להציע הגנה מפני מחלות כבד. למרות שבמחקר אין המלצה מוגדרת לגבי כמה כוסות קפה ביום כדאי לאנשים עם NALFD לצרוך, מחקרים אחרים ממליצים על שלוש כוסות ויותר ליום, עם הסייג החשוב: יש להימנע מכל תוספת סוכר.