כבד שומני הפכה למחלת הכבד הכרונית הנפוצה ביותר בעולם. מחלה זו קשורה למחלות לב וכלי דם, ובכללן הפרעות בקצב הלב. הקשר בין מחלת כבד שומני ופרפור פרוזדורים הינו נושא הנתון לדיון ובכללו התפקיד של דרגת נוקשות הכבד בהתפתחות הפרעת קצב זו.
עוד בעניין דומה
במחקר אשר ממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Journal of Hepatology ביקשו החוקרים לבחון נושא זה. הנבדקים אשר נכללו במחקר זה, עברו בדיקות אולטרסאונד בטן בין השנים 2009-2014 כחלק ממחקר Rotterdam, מחקר פרוספקטיבי גדול אשר עודנו בתהליך. קריטריונים להוצאה כללו העדר של פרפור פרוזדורים ו/או >20% נתוני ניתוח חסרים. מצב ההסננה השומנית של הכבד (סטאטוזיס) הוערכה בעזרת בדיקות אולטרסאונד, קשיות הכבד (Liver stiffness) הוערכה בעזרת בדיקות אלסטוגרפיה ומצב פרפור פרוזדורים בעזרת בדיקות אק"ג. בעזרת ריגרסיה לוגיסטית ורגרסיית Cox, כימתו החוקרים את הקשר בין מחלת כבד שומני לפרפור פרוזדורים. במחקר הנוכחי נכללו 5,825 נבדקים (בגילאי 69.5±9.1, ועם 42.9% גברים).
תוצאות המחקר הדגימו כי 35.7% מהנבדקים היו עם סטאטוזיס כבדי, רישומים בדבר קשיות כבדית נרשמו בקרב 73.3% מהנבדקים. 7.0% מהנבדקים היו עם פרפור פרוזדורים. במודלים מותאמים, לא נמצא קשר בין סטאטוזיס כבדי להימצאות פרפור פרוזדורים (יחס סיכויים: 0.80, רווח בר-סמך 95%: 0.62-1.03). ממצאים אלו הודגמו הן בקרב אלו עם מחלה לא אלכוהולית והן בקרב אלו עם מחלה הקשורה להפרעה מטבולית. קשיות כבדית הודגמה כבעלת קשר מובהק להעראות פרפור פרוזדורים (יחס סיכויים: 1.09 לקילו-פסקל, רווח בר-סמך 95%: 1.03-1.16). עם זאת, פרפור פרוזדורים מתמשך (פרסיסטנטי) הודגם אך ורק בקרב אלו ללא סטאטוזיס כבדי (יחס סיכויים: 1.18 לקילו-פסקל, רווח בר-סמך 95%:1.08-1.29). לבסוף, לא הודגם קשר בין סטאטוזיס כבדי לבין העראות פרפור פרוזדורים (יחס סיכונים: 0.88, רווח בר-סמך 95%: 0.59-1.33, עם מעקב של 2.1 [1.1-3.2] שנים).
מתוצאות מחקר זה עולה כי לא מתקיים קשר בין סטאטוזיס כבדי להימצאות ו/או היארעות פרפור פרוזודרים. מאידך, הודגם קשר ישיר בין קשיות כבדית לפרפור פרוזדורים, בייחוד בקרב אלו נעדרי סטאטוזיס. ניתן להעריך כי קשר זה נובע מגודש ורידי ולא מפיברוגנזה, עם זאת, נדרשים מחקרי המשך על מנת לאשש הנחה זו. החוקרים קוראים לביצוע הערכת בריאות קרדיווסקולרית בקרב חולים עם נוקשות כבדית גבוה ובייחוד בקרב אלו ללא סטאטוזיס כבדי.
מקור: