• יו"ר: פרופ' אמיר שלומאי
  • מזכיר: ד״ר אוהד עציון
  • גזבר: ד״ר אודי זיגמונד
  • חברי ועד: ד״ר אסף יששכר, ד״ר יאנה דוידוב
מחקרים

ציר כבד-טחול במחלת כבד שומני שאינה אלכוהולית

חוקרים סבורים כי לשימוש באולטרסאונד של הכבד והטחול יש חשיבות באבחנה של מחלת הכבד השומני

אולטרהסאונד של הכבד (צילום: אילוסטרציה)

ידוע כי NALFDי(Non-alcoholic fatty liver disease) הינה מחלה שלעתים קרובות אינה מאובחנת, על אף ששיעורי תחלואות היתר המלוות אותו, כגון השמנת יתר וסוכרת סוג 2, המהווים מצבים דלקתיים משמעותיים, הם גבוהים באופן מובהק. בשנים האחרונות, ציר הכבד-טחול צובר קרדיט משמעותי לצד צירים ידועים בין איברים אחרים.

החוקרים ערכו חיפוש במאגרי המידע PubMed ו-MEDLINE אחר מאמרים רלוונטיים העוסקים לקיום במקביל של מחלת NAFLD ומחלות הקשורות לטחול. החוקרים כיסו בסקירה את הנושאים הבאים: ממצאים עדכניים של ממדי הטחול באולטרסאונד, דיון על נתונים עדכניים לגבי הקשרים הפתופיזיולוגיים בין NAFLD כתוצאה מהשמנת יתר לבין הגדלת נפח הטחול וניתוח של מנגנונים הקשורים למערכת החיסון, המאפיינים את המצב הדלקתי הכרוני ברמה נמוכה, שמוביל לפיתוח תנגודת לאינסולין.

החוקרים סבורים כי ההתקדמות בניסיון להסביר את המנגנונים העומדים בבסיס המעורבות של הטחול בוויסות מערכת החיסון, יחד עם מחקר העוסק בתפקידו של הטחול ב-NAFLD, עשויים להשפיע על תוצאות בעולם האמיתי, על ידי ביסוס כלים טובים יותר לאבחון מוקדם. הם טוענים כי השימוש בהדמיית אולטרסאונד של הכבד והטחול, בה עסקה בעיקר סקירה זו, יכול להרחיב את האפשרות לאבחון של NAFLD עם רגישות וספציפיות טובות.

מקור: 

Tarantino, G. et al. Expert Review of Gastroenterology & Hepatology 2021; 15 (7); 759-769. https://doi.org/10.1080/17474124.2021.1914587 

נושאים קשורים:  מחקרים,  טחול,  NAFLD,  מחלת כבד שומני לא-אלכוהולית,  אולטרסאונד
תגובות