במחקר שהובילה ד"ר יאנה דוידוב, מומחית בכירה במרכז למחלות כבד במרכז הרפואי שיבא, נמצא כי שיעורי התמותה מ-COVID-19 בקרב חולים עם כבד שומני היו גבוהים כמעט פי שלושה יותר משיעורי התמותה בקרב חולי COVID-19 שלא סבלו ממחלת כבד כלשהי. המחקר המלא צפוי להתפרסם בחודש הקרוב בכתב העת היוקרתי European Journal of Gastroenterology and Hepatology.
עוד בעניין דומה
המחקר התבצע בקרב 382 מאושפזים ב"שיבא" החל מהגל הראשון של הקורונה עד סוף מאי 2020. במסגרת המחקר נבדקה חומרת ההשפעה של ההדבקה בקורונה בחולים עם מחלת כבד כרונית.
"מתוצאות המחקר עולה כי בקרב שני שלישים מתוך 382 המאושפזים חלה עלייה באנזימי הכבד", אמרה ד"ר דוידוב. "עלייה זו היתה דרמטית יותר ככל שחומרת מחלת ה-COVID-19 היתה קשה יותר".
עוד עלה מהמחקר כי ל-15.4% מקרב 382 המאושפזים היתה מחלת כבד כרונית ברקע. לכ-80% מתוך חולים אלה היתה מחלת כבד שומני. בקרב חולים אלה עמדו שיעורי התמותה מ-COVID-19 על 16.7% לעומת 6.8% בקרב חולי COVID-19 ללא מחלת כבד. יתרה מזאת, נמצא כי ככל שחומרת מחלת הכבד היתה קשה יותר, כפי שנמדדה על ידי מדד ה-FIB-4 (סמן ביולוגי המשקף את חומרת המחלה), כך גם עלו שיעורי התמותה
מ-COVID-19 בקרב חולים אלה.
פרופ' זיו בן ארי, מנהלת המרכז למחלות כבד ב"שיבא", שליוותה את המחקר: "בקרב מאומתים לקורונה שמפתחים תסמינים נצפית אצל 50% לפחות עלייה באנזימי הכבד הנגרמת מסיבות שונות. בין השאר, ייתכן שהוירוס תוקף את הכבד ישירות כפי שהוא תוקף את הריאות, ייתכן נזק לכבד עקב שימוש בתרופות הניתנות לטיפול ב-COVID-19 או בשל התגובה האימונולוגית של הגוף הנגרמת עקב חדירת הנגיף, המשרה סערת ציטוקינים הגורמים לדלקת בכבד.
"בקרב חולים עם כבד שומני קיימת שכיחות גבוהה של גורמי סיכון שכבר הוכרו כגורמי סיכון לתחלואה קשה בקרב חולי COVID-19 כמו השמנת יתר, יתר לחץ דם ועודף משקל. לאור שיעורי התמותה הגבוהים בקרב חולי COVID-19 עם מחלת כבד כרונית בכלל ומחלת הכבד השומני בפרט, יש לשקול בחיוב את הגדרתם כקבוצת סיכון שיש לחסן נגד הקורונה".